Anders Kijken, Meer Zien!

Daniëlle Regnerij - InGeZicht

Anders Kijken, Meer Zien!

“Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?”

“Huh? Je bedoelt wat hij zei?”

“Nee, ik bedoel: heb je ook gekeken in plaats van alleen geluisterd?”

In onze gesprekken hebben we de neiging goed te luisteren naar de argumenten van de ander en deze zo nodig te pareren. Als je daar alleen op let, mis je veel van het gesprek. Je mist namelijk het Gesprek zonder Woorden.

Wat bedoel ik daarmee? Lichaamstaal is voor velen al een bekend fenomeen. Als je daar naar gaat kijken, zal je verbaasd staan hoe vaak mensen ja zeggen en nee schudden. Een grappig fenomeen, maar ook iets dat jou veel informatie geeft over de insteek van jouw gesprekspartner.

Er is nog een ander onderdeel in het Gesprek zonder Woorden waar we letterlijk aan voorbij gaan. Dat zijn onze micro expressies, oftewel gezichtsuitdrukkingen.

Let op: niemand is of wordt een mind reader (gelukkig maar :-). Je kunt echter wel meer, vaak onbewust gegeven informatie letterlijk zien!

Micro expressies zijn onze gezichtsuitdrukkingen die onze emoties (bijvoorbeeld verrassing of irritatie) representeren. Professor Ekman, die als pioneer op dit vakgebied geldt, heeft dit reeds in het begin van zijn loopbaan aangetoond. Micro expressies duren korter dan een halve seconde. The devil is dus in the detail! Macro expressies zijn onze gezichtsuitdrukkingen die langer zijn dan een halve seconde.

Onze micro-expressies zijn aangeboren. Dit is ontdekt bij een onderzoek op de Olympische Spelen waar de emoties van de sporters werden gefilmd. Als controlegroep in het onderzoek werden de van geboorte af blinde atleten tijdens de Para Olympische Spelen gefilmd. En wat bleek, deze sporters vertoonden precies dezelfde gezichtsuitdrukkingen bij emoties als vreugde, teleurstelling etc. als de niet blinde sporters. Onze gezichtsuitdrukkingen komen dus vanuit een aangeboren biologisch systeem. De neuro science is nu volop bezig dit verder te onderzoeken.

Micro expressies zijn een betrouwbare bron van informatie, en kennis hierover helpt jou bij het voeren van allerlei gesprekken. Denk aan gesprekken met je klant of medewerker of inzet bij onderhandelingen en Talent Development..

Anders Kijken, Meer Zien!

Andere blogs…

Communiceren is Anticiperen

Communiceren is Anticiperen

Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen! Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed...

Danielle Regnerij

Daniëlle Regnerij

06 2434 1926

info@ingezicht.nl

Powered by Raedtwinkel

Trainingen

Keynotes

Impact Analyses

Voorwaarden