Communiceren is Anticiperen

Daniëlle Regnerij - InGeZicht

Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen!

Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed voorbereid. Je hebt de voor-en nadelen afgewogen en je hebt ingeschat hoe de ander kan reageren.

Tijdens het gesprek weet jij je zaak goed neer te zetten. Luister je naar de argumenten van de ander en weet je hier mee om te gaan.

Heb je echter ook gekeken behalve geluisterd? Naast de verbale kant is er namelijk nog een gesprek gaande, het Gesprek zonder Woorden. Want niet alles wordt uitgesproken. Denk aan de klant die het ondertussen wel snapt en graag de volgende agendapunten wil bespreken. Zie je zijn lichte ongeduld vormen? Of een argument die de tegenpartij in een onderhandeling niet had zien aankomen. Zie je zijn verrassing als je het argument ter sprake brengt? Of een collega die een gezicht trekt dat hij het niet snapt. Je kunt dan tussendoor een samenvatting geven zodat die collega zonder gezichtsverlies weer aangesloten is.

Zie je de mogelijkheden die het goed lezen van non-verbale communicatie brengt om je gesprek te sturen?

Het is mijn oproep om op beide aspecten van het gesprek, zowel verbaal als non-verbaal te letten. Zo vormt het Gesprek zonder Woorden naast de verbale communicatie een belangrijke informatiebron om met je gesprekken een nog beter resultaat te behalen.

Andere blogs…

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien! “Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?” “Huh? Je bedoelt wat hij zei?” “Nee, ik bedoel: heb...

Danielle Regnerij

Daniëlle Regnerij

06 2434 1926

info@ingezicht.nl

Powered by Raedtwinkel

Trainingen

Keynotes

Impact Analyses

Voorwaarden