Het Gesprek zonder Woorden – Drie belangrijke uitgangspunten bij Non-verbale Communicatie!

Daniëlle Regnerij - InGeZicht

Of je nu een nieuwe klant ontmoet of als arts aan het bed van een patiënt staat, naast het verbale gesprek voeren we ook het Gesprek zonder Woorden. We hebben razendsnel een eerste indruk en trekken allerlei conclusies, soms terecht en soms onterecht. Ook interpreteren we vaak onbewust allerlei non-verbale signalen en doen dat zeker niet slecht.

Het kan echter beter! Waarom zeg ik dat? Omdat we soms te snel gaan. Omdat er veel over non-verbale communicatie wordt beweerd, zonder een wetenschappelijke basis.

Er zijn drie belangrijke uitgangspunten die ik je wil meegeven als je bewust het Gesprek zonder Woorden wilt gaan volgen.

Je kunt niet niet communiceren

De taalpuristen denken misschien dat het maar goed is dat ik me met non-verbale communicatie bezighoud ? Dit is echter wel een belangrijk uitgangspunt in mijn vakgebied. Met alles wat we doen, zenden we een boodschap uit. Van constant op je telefoon kijken, glimlachen (sociaal of echt) tot hoe je je jasje op de stoel legt (territoriumdrift?).

Eén non-verbaal signaal is onvoldoende

Toen ik laatst een workshop gaf voor advocaten werd dit uitgangspunt goed door hen samengevat: Eén getuige is géén getuige. Je hebt meerdere non-verbale signalen nodig om een begin van een conclusie te trekken en een relevante vervolgvraag te stellen. Dit kunnen verschillende non-verbale signalen zijn die elkaar opvolgen. Of steeds hetzelfde signaal, bijvoorbeeld steeds opnieuw een frons van een collega als jij je verhaal afsteekt.

Kijk naar Standaard gedrag en wanneer we daar vanaf wijken

Iedereen heeft zijn eigen non-verbale repertoire. Ook voor wat betreft non-verbale communicatie zijn we gewoontedieren. Het wordt interessant wanneer we gaan afwijken van dat standaardgedrag. Waar gaat de conversatie dan over? Toont je gesprekspartner bij dit gespreksonderwerp verveling of juist interesse? Hoe ga jij dan het vervolg van het gesprek in?

Realiseer je dat je met het Gesprek zonder Woorden een belangrijke informatiebron voorhanden hebt. Een bron die je nu nog onvoldoende benut. Ga kijken in plaats van alleen maar luisteren en leer zo het gesprek beter te sturen en er meer resultaat uit te halen!

Andere blogs…

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien! “Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?” “Huh? Je bedoelt wat hij zei?” “Nee, ik bedoel: heb...

Communiceren is Anticiperen

Communiceren is Anticiperen

Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen! Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed...

Danielle Regnerij

Daniëlle Regnerij

06 2434 1926

info@ingezicht.nl

Powered by Raedtwinkel

Trainingen

Keynotes

Impact Analyses

Voorwaarden