Goede voornemens en meteen een misser!

Daniëlle Regnerij - InGeZicht

Was jij ook van plan om de eerste dagen van 2021 eens te kijken of een andere aanpak in je communicatie werkt? Een goede voorbereiding om je punt te maken tijdens het afdelingsoverleg? Een presentatie eens extra oefenen omdat je graag de projectdeelnemers overtuigt?

Ondanks jouw inspanning ging het misschien niet zoals je hoopte. Onze communicatie heeft dan ook veel onbedoelde effecten. Hoe de ander jouw communicatie opvat, is namelijk ook afhankelijk van zijn of haar perspectief. Een uitspraak kan voor jou niets om het lijf hebben en voor de ander als een rode lap op een stier werken.

Wat nu? Ga niet bij de pakken neerzitten.

 Vertrouw op je intentie! Oftewel, heb je gemeend wat je hebt gezegd? Dat betekent dat je verbaal en non-verbaal congruent hebt gecommuniceerd. Wat bedoel ik daarmee? Bij verbale communicatie kun je goed van te voren nadenken wat je gaat zeggen en hoe je het gaat zeggen. Je kunt je woorden zorgvuldig kiezen. Non-verbale communicatie gebeurt grotendeels onbewust. We vertonen in ons gesprek micro-expressies in ons gezicht waarmee we onze gevoelde emoties afgeven. Deze micro-expressies starten bij de amygdala in onze hersenen. Dit kunnen we niet beïnvloeden. Met non-verbale communicatie uit je dan ook wat je daadwerkelijk vindt en voelt.

Wanneer je verbale reactie en je non-verbale communicatie, dus wat je echt vindt van de situatie, op één lijn ligt, is dat een houvast voor jezelf én het startpunt van het opnieuw aangaan van dat gesprek. Hier kun je namelijk altijd op terugkomen in een nader gesprek of overleg.

Andere blogs…

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien! “Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?” “Huh? Je bedoelt wat hij zei?” “Nee, ik bedoel: heb...

Communiceren is Anticiperen

Communiceren is Anticiperen

Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen! Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed...

Danielle Regnerij

Daniëlle Regnerij

06 2434 1926

info@ingezicht.nl

Powered by Raedtwinkel

Trainingen

Keynotes

Impact Analyses

Voorwaarden