Non-verbale Communicatie – Drie tips van een voormalig FBI agent!

Daniëlle Regnerij - InGeZicht

Deze zomer was ik bij de masterclass van Joe Navarro. Een voormalig FBI agent die gespecialiseerd is in non-verbale communicatie. Vandaag de dag geeft hij nog steeds trainingen aan de FBI.

Om non-verbale communicatie op haar waarde in te schatten heb ik vorige week drie belangrijke aandachtspunten gedeeld. Nu bespreek ik drie tips van zijn hand.

1 Bekijk non-verbale communicatie binnen de context

Het begint natuurlijk met observeren bij dat sollicitatiegesprek en de kennismaking bij de nieuwe klant. Doe jij dat al? Echt? Of gaat toch de meeste aandacht naar hetgeen je gesprekspartner zegt.

En vergeet dan niet te observeren in de context! Als iemand aan tafel zit en de zon schijnt recht in zijn of haar ogen. Ben dan niet verrast dat iemand aan het knijpen is met de ogen. De oorzaak is helder en je hoeft op dit punt niet verder te analyseren. Sterker nog, zorg dat iemand uit de zon komt te zitten. Dan pas kun je verder gaan met kijken.

2 Leer universeel gedrag te ontcijferen en te herkennen

Globaal gezien kun je hierbij het volgende uitgangspunt hanteren. Gezichtsuitdrukkingen, om precies te zijn onze micro-expressies, zijn universeel. Ze staan los van cultuur.

Bij onze lichaamstaal ligt dat gecompliceerder. Onze lichaamstaal wordt duidelijk beïnvloed door onze culturele achtergrond. In mijn workshop heb ik een paar grappige voorbeelden van de misverstanden die dat kan opleveren.

3 Gemak versus Ongemak

Op het moment dat je non-verbale signalen gaat leren herkennen, zal je merken dat het niet meteen makkelijk is. Verrassend genoeg weet je onbewust veel non-verbale signalen te herkennen. En je reageert er ook nog eens onbewust op. Maar als je er dan bewust op gaat letten? Dan is het toch even een ander verhaal.

Niet getreurd! Begin eens met het volgende. Maak steeds opnieuw het onderscheid tussen signalen die staan voor Gemak (bijvoorbeeld blijdschap en ontspanning) en signalen die staan voor Ongemak (bijvoorbeeld ontevredenheid en stress).

Het begin is er, dat beloof ik je!

Ga dus Kijken in plaats van alleen maar Luisteren. Er is veel te ontdekken.

Andere blogs…

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien!

Anders Kijken, Meer Zien! “Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?” “Huh? Je bedoelt wat hij zei?” “Nee, ik bedoel: heb...

Communiceren is Anticiperen

Communiceren is Anticiperen

Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen! Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed...

Danielle Regnerij

Daniëlle Regnerij

06 2434 1926

info@ingezicht.nl

Powered by Raedtwinkel

Trainingen

Keynotes

Impact Analyses

Voorwaarden